15 Mayıs 2012 Salı

37 önerim var;


Herkes hayatını daha güzelleştirmek ister ve bu konuda yaratıcı bir şeyler yapar, yapmaya çalışır. Ama yaratıcılık eğer siz onun peşinden gitmezseniz size uğramayabilir. Yaratıcılığını geliştirmek için size 37 önerim var;

1. Sabah kalktığınızda nefesinizi yeterince açacak kadar egzersiz yapın. Egzersiz yaparken sadece egzersize odaklanın. Daha sonra duşa girip rahatlayın. Bazı problemlerinize çözüm bulduğunuzu ve yaratıcı fikirlerin akın ettiğini göreceksiniz.

2. Eğer egzersiz yapmıyorsanız derin düşünme ile başlayın güne. 15 dakika sakin bir şekilde oturun, kafanızı boşaltmaya çalışın. Süre bittikten sonra elinize bir kâğıt kalem alın ve aklınıza gelen yaratıcı fikirleri yazmaya çalışın.

3. Eğer uyandığınızda rüyanızı hatırlıyorsanız yazın. Anlamaya ya da analiz etmeye çalışmadan sadece yazın. Rüyalar sıcağı sıcağına hatırlanır.

4. Cebinizde, masanızda, çantanızda, yatağınızın yanında bir küçük not defteri ve kalem tutun. Aklınıza gelenleri hemen not alın. Daha sonra bir kutu ayarlayın ve bu notları onun içine atın. Teknolojiyi sevenler ses kayıt cihazı da taşıyabilirler.

5. Ne zaman bir probleminiz olsa kutuya gidip yazdığınız fikirlere göz atın. Aslında yaptığınız çözüm bulmak değil o an için beyninizi problemden uzaklaştırmaktır. Siz kartlara bakarken beyniniz farklı çözümler için vakit kazanır.

6. Kartları da konularına göre ayırabilirsiniz. Rüyalar, fikirler, yapılması gerekenler vb. Bu sizin fikirlerinizi düzenleme ve sıralamanıza yardımcı olabilir.

7. Mutlaka yanınızda bir not defteri taşıyın. Aklınıza gelen fikirleri buraya yazın. Çoğu zaman bazı fikirler diğer fikirleri doğururlar.

8. Günlük tutun. Her yıl düzenli olarak yenileyin.

9. Eğer günlük tutmuyorsanız başlayın. Yazmayı sevmiyorsanız bilgisayarı kullanın. Günlük özel bilgilerinizi içerir, herkesle paylaşabilirsiniz.

10. Eğer günlük yazmak istemiyorsanız dergilerden keseceğiniz resimleri ve yazıları yapıştırarak ta yapabilirsiniz. Böylece sadece görsel bir günlüğünüz olur. Hayatınızın fotoromanı gibi. Ve hata kocaman bir defter ile daha keyifli hale getirebilirsiniz.

11. Eğer sürekli profesyonel dergi ve siteleri okuyorsanız şimdi tamamen alakasız bir şeyleri okuyun. Beyninize mola verdirmek yaratıcılığınızı artıracaktır.

12. Eğer sadece gizemli ve romantik romanlar okuyorsanız sizde farklı bir konu bulun.

13. Ayda bir kendinize özel bir vakit ayırın. Sizi ruhen rahatlatacak bir şey yapın. Alışveriş, doğada yürüyüş, müze ziyareti, bilmediğin yerlere seyahat her ne olursa..

14. Arkadaşlarınıza, eşinize ve çocuklarınıza onlarla ilgili sevdiğiniz 6 özelliği söyleyin.

15. Çocukluğunuzda sevdiğiniz oyuncakların listesini yapın. Hala oynamayı sevdiğiniz hangisi? Neden hala çekici geliyor size?

16. Filmi çekilmiş bir kitabı okuyup daha sonra filmi seyredin. Hangisi daha iyi idi? Daha iyi olması için ne gerekirdi? Tercihiniz hangisi? Açıklayın.

17. Resimli çocuk kitaplarını karıştırın ve beyninizin hareketsiz bölümlerini canlandırın.

18. Hobiniz olsun. En azından deneyin. Hem işinize yarayabilir hem de sizi rahatlatabilir.

19. Sizinde herkes kadar zaman hakkınız var. Eve iş götürmeyin kitap okuyun.

20. Eğer çocuklarınız varsa onlara yüksek sesle kitap okuyun.

21. İşinizden vaktinde çıkın ve diğer zamanı size çekici gelen şeyler için harcayın.

22. Evde 6 tane eşya seçin ve bizim kültürümüzü hiç bilmeyen uzaydan gelmiş birine bunları nasıl açıklayacağınızın oyununu oynayın.

23. Bir hafta televizyonu kapatın. Bağlılığınızı ölçün. TV’siz zamanı nasıl geçireceğinizi bulun.

24. Sizden farklı fikirlere sahip çevrimiçi gruplara girin. Sadece onların bakış açılarını inceleyin, müdahale etmeyin. Bu sizin kendi düşünceleriniz ya da onların düşünenlerin değiştirmeniz için değil aksine farklı açıları görebilmeniz içindir.

25. Diğer dinler hakkında bilgi toplayın. Birçok farklılığın temelinde dinler yatar. Onlar anlamak farklı bakış açılarını anlamak için çok faydalıdır.

26. Bir çizgi çizin. Yanına bir kare çizin. Onun yanına bir daire çizin. Hangisi yanlış? Birçok problemin birden fazla yanıtı vardır. Tek doğru yanıt gerçekçi değildir.

27. Çevrenizdeki şeylerin nasıl ve neden olduklarını inceleyin? Mikrodalgada neden cam kap ısınmıyor, tv’nin sesini açınca daha çok elektrik harcar mı? vb.

28. Üç kişi düşünün. Sizin hatalarınız hakkında ne düşüneceklerini yazmaya çalışın. Hatalara ilişkin şu egzersizleri yapın;
— Başka birinin hatasını çizmeye çalışın ve komik olanı bulun.
— Hata yapmakla ilgili bir şarkı uydurun
Burada önemli olan bizim hatalarımızdan nefret edip onları düşünmekten kaçınmamız. Bazı hatalarımız hâlbuki bizim için ciddi fırsatlar doğurabiliyor.

29. Birisi bir şey anlattığında sizinde başınızdan geçen benzer bir şeyi anlatmayın. Sadece ne hissettiğini, bir daha olsa ne yapacağını vb. sorular sorun. Ya da hayatta beklenmedik durumlarda ne yapacaklarını sorun? Gece anahtarını kaybettin ve evde kimse yok. Ne yaparsın?

30. “Bilmiyorum” demek erdemine sahipseniz, mutlaka “öğrenme” gayretinde sahip olun.

31. Defalarca seyrettiğiniz 5 film nedir? Size çekici gelen tarafı nedir? Hayatınızın o filme benzer tarafları nedir?

32. Sizi çok kızdıracak bir akmayı hayal edin. Sunum yapacağınız bir konferansa gecikmek vb. Bu aksaklığı 10 farklı açıdan değerlendiren bir yazı yazın.

33. Mezarlıkta yürüyüş yapın. Mezar taşlarını okuyun. Hangi taş o kişinin neden vefat ettiğini size merak ettirdi? Bu taştaki mesajı yazın ve başkalarına okutun. Onlarda merak ederlerse düşünce tarzınız ortak demektir.

34. Mükemmeliyetçi olmak için ne kadar zaman harcadığınızı hesaplayın. Avantajlarını ve size maliyetini çıkarın.

35. Bugün size yapılan bir espriyi ya da şakayı yazın.

36. Dünyanın en kötü patronu ile çalıştığınızı düşünün. Daha kötü ne olabilir diye düşünün deneyimin size ne kazandırdığını düşünün. Patronunuzun karakteri sizin karakterinize ne kadar yansıyor?

37. İki omlet yapın. Birini istediğiniz gibi diğerini kötü. Bu size neyi öğretir düşünün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder