23 Eylül 2011 Cuma

Dünya Barış Günü


İkinci Dünya Savaşı diye bilinen İkinci Büyük Emperyalist Paylaşım Savaşı, 1 Eylül 1939 günü Nazilerin Polonya'yı işgaliyle başladı. Ardında elliikimilyon ölü, milyonlarca yaralı, sakat ve moloz yığını haline gelmiş kentler ile acı ve gözyaşı bıraktı. Mayıs 1945’de son buldu. İnsanlık tarihinin bu en acımasız, en kanlı ve en kirli savaşının başladığı gün, yani 1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak kabul edildi.

II. Dünya Savaşı türünden bir felaketi insanlık bir daha yaşamasın diye. Savaşların değil barışın yüceltildiği daha yaşanası bir dünya düzeni kurabilmekti amaç. Ne var ki kapitalist düzenin kutsallaştırdığı uluslararası sermaye, silah endüstrisine savaşların büyük kazançlar sağladığının ayırdındaydı. Silah üretmek, üretilen silahları satmak için yeni pazarlar açmak da yeni savaşları, yerel boyutlu çatışmaları gerektiriyordu. Emperyalist güçlerin savaş için gerekçe bulmaları ise işin en kolay yanıydı.

Nükleer teknolojinin yaygınlaştığı 21. yüzyılın daha ilk yıllarında dünya silah tekeline sahip emperyalist güçler, bir yandan nükleer silahlarda indirim görüşmeleri ile halkların gözünü boyarken öte yandan gezegenin dört bir yanını yangın yerine çevirmekte gecikmediler. Vahşi kapitalizmin kendi çocuklarını bile umursamadığı bu bölgesel savaşlar onulmaz acılara, kıyımlara yol açtı. Evlerinden yurtlarından koparılan insanların göç trajedileri insanlık ayıplarına yenilerini ekledi. Balkanlar, Ortadoğu, Afrika halkları birbiriyle çatıştırıldı. Afganistan, Irak, Filistin, Lübnan ise en çok acı çeken ülkeler oldular.

Bölgede İsrail’in günümüzde de sürdürdüğü güçlünün güçsüzü ezme politikasına ve Gazze’de uyguladığı orantısız şiddete bakıldığında, insan hakları savunuculuğuna soyunan ABD ve AB’nin geçmişteki onca büyük insanlık ayıplarından hiç de ders almadıkları ortaya çıkıyor. Birleşmiş Milletler’in de ne denli etkisiz bir kurum olduğu… Çatışma alanlarında konuşlanan BM güçleri görevlendirildiği hemen her bölgede olayları seyretmekle yetiniyor. Daha önce

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder